Τα βουητά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα, αλλά και ενοχλητικά προβλήματα των αυτιών. Ο επίσημος ιατρικός όρος είναι εμβοές ώτων, ενώ ο διεθνής είναι tinnitus, από το λατινικό tinnire (κουδουνίζω). Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον υπολογισμό της συχνότητας των βουητών στο γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι υποφέρουν από βουητά περίπου 50 εκατομύρια άνθρωποι, δηλαδήπερίπου 1 στους 6.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα βουητά δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητείται η αιτία των βουητών, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς. Η εκτίμηση ξεκινά πάντα με λεπτομερές ιστορικό και συνεχίζεται με εξετάσεις ακουολογικές, κλινικές, αιματολογικές και ενίοτε απεικονιστικές (ακτινολογικές).
Στόχος της διερεύνησης είναι ο καθορισμός του αιτίου ή αιτίων, που προκαλούν τα βουητά, ώστε να καθοριστεί και ο τρόπος αντιμετώπισης τους. Είναι λάθος να λέμε στον ασθενή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τα βουητά του ή ότι πρέπει να το πάρει απόφαση ότι από εδώ και πέρα θα ζει με αυτά. Τα βουητά είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αγωνία στον ασθενή και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με στόχο την εξαφάνιση τους ή τουλάχιστον την ελάττωση τους.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μία αξιόλογη λύση για όσους έχουν βουητά με ταυτόχρονη ελάττωση της ακοής (βαρηκοΐα). Η λογική της χρήσης τους έχει ως εξής. Ο ασθενής με βαρηκοΐα δεν ακούει καλά τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος με συνέπεια η προσοχή του να συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στα βουητά του. Όταν φορά ακουστικό τότε αφενός βελτιώνεται η ακοή του και αφετέρου οι εξωτερικοί ήχοι, οι οποίοι τώρα γίνονται ακουστοί, καλύπτουν (σκεπάζουν) τα βουητά τους. Επιπλέον υπάρχουν και ακουστικά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παράγουν έναν ήχο με πολλές συχνότητες, ο οποίος σκεπάζει τα βουητά.
Μέθοδοι ηχοκάλυψης
Πρόκειται για φορητές ή οικιακές συσκευές, οι οποίες είναι γεννήτριες ήχου συνήθως πολλών συχνοτήτων. Πρακτικά ακούγεται περίπου σαν φύσημα αέρα. Η ένταση τους ρυθμίζεται σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, ώστε να εντοπιστεί το κατάλληλο επίπεδο με το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Υπάρχει και η δυνατότητα να τα ακούσει κανείς με cd στο ηχοσύστημα του, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι νιώθουν και μια χαλαρωτική επίδραση. Ανάλογα με τα ψυχοακουστικά χαρακτηριστικά των εμβοών του ασθενούς, μπορούμε να παράγουμε εξατομικευμένους ήχους, τους οποίους εγγράφουμε σε cd και καθοδηγούμε τον ασθενή στην έναρξη της θεραπέιας.
Θεραπεία επανεκπαίδευσης βουητών
Πρόκειται για ένα συνδυασμό συμβουλευτικής και ακουστικής εκπαίδευσης. Η συμβουλευτική στοχεύει στο να κατανοήσει ο ασθενής τα αίτια και το μηχανισμό πρόκλησης των βουητών. Η ακουστική εκπαίδευσηχρησιμοποιεί περιβαλλοντικούς ήχους, ακουστική ενίσχυση, ηχοκάλυψη κλπ ώστε να ελαττωθεί η αντίθεση (κοντράστ) μεταξύ της ησυχίας ή/και των ήχων του περιβάλλοντος με την αντίληψη των βουητών, που έχει ο ασθενής. Στόχος δεν είναι μόνο η εξάλειψη της αντίληψης των βουητών, αλλά η ελάττωση τους και η προσαρμογή του ασθενούς.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει θέση σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων και πάντα μετά από σαφή ιατρική εξέταση και διάγνωση. Περισσότερα δείτε στο www.tinnitus.gr/tinnituscauses.html Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με επιτυχία η έγχυση κορτιζόνης στο αυτί πίσω από το τύμπανο για την αντιμετώπιση της νόσου Meniere (Μενιέρ).
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η χειρουργική αντιμετώπιση, όπου γίνεται, δεν αποσκοπεί στη θεραπεία των βουητών, αλλά στηναντιμετώπιση του αιτίου τους. Για παράδειγμα χειρουργώντας ένα ακουστικό νευρίνωμα δεν αντιμετωπίζουμε τα βουητά, αλλά τους κινδύνους από το να παραμείνει και να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση, αφού αποκλειστούν και θεραπευτούν συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα όπως αναφέρθηκε στις αιτίες των βουητών, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στις οποίες θα σας καθοδηγήσει ο θεράπων ιατρός.
πηγή :Δρ. Νίκος Ελευθεριάδης
Ωτορινολαρυγγολόγος-Ακουολόγος
Αγίας Σοφίας 23 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310265325 κιν. 6976618613